KPM Perkuat Program KEDAP, Tangani Anak-anak Pribumi yang Putus Sekolah

Persoalan putus sekolah masyarakat Orang Asli asli di pedalaman telah mengakar sejak lama meski berbagai upaya telah dilakukan setelah lebih dari 60 tahun kemerdekaan. [Sumber: BERNAMA] 

sukabumiNews.net, KUALA LUMPUR – Kementerian Pendidikan (KPM) akan memperkuat implementasi inisiatif Orang Asli dan Kelas Dewasa Penan (KEDAP) sebagai upaya berkelanjutan untuk mengatasi masalah anak-anak Pribumi yang putus sekolah.

Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek mengatakan program KEDAP sudah lama dilaksanakan oleh Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan yang memberikan kelas pendidikan kepada orang tua masyarakat Orang Asli (Pribumi) untuk membantu anaknya belajar di rumah setelah jam sekolah.

Dikatakannya, upaya tersebut turut meningkatkan penguasaan keterampilan 3M yaitu membaca, menulis, dan berhitung di kalangan masyarakat, khususnya siswa.

“Partisipasi orang tua melalui KEDAP ini luar biasa, bahkan kehadiran mereka di kelas juga penuh. Situasi ini akan membantu mengurangi kesenjangan kemampuan siswa Orang Asli dengan siswa biasa.

“Implementasi akan lebih diperkuat dalam hal menarik lebih banyak orang tua untuk berpartisipasi dalam kelas KEDAP,” ujarnya kepada Bernama saat menjadi tamu program Ruang Bicara Bernama TV yang membahas judul 'Dimensi Baru Pendidikan Malaysia' yang disiarkan di televisi saluran tadi malam.

BACA Juga: Meredesain Pendidikan Masa Depan

Inisiatif KEDAP diperkenalkan KPM pada 2008 bertujuan mengurangkan kadar buta huruf dalam kalangan masyarakat Orang Asli dan Penan di seluruh Malaysia.

Laporan khas bersiri Bernama baru-baru ini mendedahkan masalah keciciran pendidikan anak-anak masyarakat Orang Asli yang berpunca daripada taraf hidup daif di pedalaman, kekurangan infrastuktur pendidikan dan kemudahan logistik yang sempurna.

Menurut Fadhlina, pendidikan melibatkan Orang Asli sentiasa menjadi tumpuan KPM sebelum dan selepas pandemik dan ia dilaksanakan secara berterusan.

Beliau berkata pelbagai langkah intervensi dilakukan kementerian itu agar komuniti berkenaan tidak keciciran termasuk menjalinkan hubungan kerjsama erat dengan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) bagi menguruskan kebajikan masyarakat itu.

"Soal infrastruktur serta kemudahan pembelajaran di sekolah Orang Asli serta sekolah daif di seluruh negara terutama di pedalaman Sabah dan Sarawak turut menjadi tumpuan KPM untuk ditambah baik," katanya.

Sementara itu dalam perkembagan lain, Fadhlina berkata pengumuman 15 ahli Majlis Penasihat Pendidikan Kebangsaan (MPPK) dijangka dibuat pada pertengahan Januari 2023 ini.

BACA Juga: Milad Ke-3, Yayasan BIMASAKTI Adakan Gethring Bareng Anak Asuh

Beliau berkata fokus utama MPPK ialah meneliti isu beban tugas yang ditanggung guru termasuk tugasan pengkeranian yang menjadi isu kritikal dalam kalangan pendidik di negara ini.

Selain itu katanya, MPPK juga berfungsi untuk menyumbang idea dan pandangan kepada KPM dalam merangka dan menambah baik hala tuju pendidikan negara.

"Isu guru terbeban dengan tugas selain tugas hakiki mereka, soal kebajikan menjadi keutamaan untuk KPM tangani," katanya.

Sebelum ini, Fadhlina mengumumkan MPPK diaktifkan semula seperti yang termaktub di bawah Akta Pendidikan 1996, bagi menyumbang idea dan pandangan dalam merangka serta menambah baik hala tuju pendidikan negara

Beliau berkata keanggotaan MPPK terdiri daripada pihak berkepentingan dalam bidang pendidikan seperti aktivis, guru, bekas guru dan ahli akademik.

BACA Juga: Evalusi KBM ke Palabuhanratu bersama KCD Dikbud Jabar, Dessy Serap Sejumlah Aspirasi

Pewarta: Bernama
Editor: AM
COPYRIGHT © SUKABUMINEWS 2022 

Post a Comment

Anda boleh beropini dengan mengomantari Artikel di atas

Previous Post Next Post